Terug naar het overzicht

6 Onkostenvergoedingen en maaltijdcheques

Andere methodes van optimalisatie van de inkomsten zijn onkostenvergoedingen en maaltijdcheques.

Eerst en vooral kan de vennootschap een vast bedrag per maand terugbetalen aan de bedrijfsleider als kosten die eigen zijn aan de vennootschap, het gaat hier met andere woorden over een forfaitaire onkostenvergoeding. Voorbeelden van mogelijke kosten zijn: parkingkosten, openbaar vervoer, internet thuis, car wash, kleine aankopen bureelmateriaal, etc.

Indien de bedrijfsleider gebruik maakt van een eigen wagen voor beroepsverplaatsingen, kan hij hiervoor een forfaitaire kilometervergoeding krijgen van zijn vennootschap. Hiervoor zijn er enkele voorwaarden van toepassing (zie pdf bestand).

Een derde vergoeding dat de bedrijfsleider kan ontvangen is de forfaitaire reisvergoeding binnenland. Op deze manier betaalt de vennootschap de uitgaven die gedaan zijn door de bedrijfsleider terwijl hij ‘buitenshuis’ werkte. Ook voor deze vergoeding zijn er normen aan verbonden.

Vervolgens kan de bedrijfsleider ook een forfaitaire reisvergoeding buitenland ontvangen. De forfaitaire dagelijkse reisvergoedingen dekken de uitgaven die tijdens een dienstreis in het buitenland worden gemaakt voor drank, lokaal vervoer en andere kleine uitgaven.

Ten slotte kan de werkgever maaltijdcheques aan de werknemer toekennen. Op fiscaal gebied noemt men dit een sociaal voordeel. De voorwaarden die hieraan verbonden zijn kan u eveneens lezen in het bijgevoegde pdf bestand.Download PDF